2019年09月26日(木), 11:00 - 12:30

【Event Number】
  20190078

This event is subject to the point system.
・Students are required be present.

【Abstract】
This research examines gatekeepers’ categorization work to assess and sort audience members. Using a multi-sited ethnography and interpretivist qualitative lens, we explore how high-value art gallerists sort buyers via categories, but also encourage conformity with preferred audience categories, both for artistic consecration goals and to discourage disruptive speculation. Categories served as reference points, with preferred and problematic buyer categories providing a discursive socialization tool, but also informing gatekeeping strategies, for example, problematic behaviors and buyer categories led to value-protecting gatekeeping and exclusion, often justified in moral terms. Monitoring continued throughout the relationship, with decisions considered both fair and necessary for gallerists’ professional practice. Gatekeeping decisions included long-term temporal considerations, prompting strategies including ‘placement,’ monitoring and audience recategorization. This extends gatekeeping beyond simply passing muster at the ‘gate.’ We also illustrate the dynamic and fluid nature of hidden categories, which provide gatekeepers with heightened abilities to punish perceived wrongdoing.

Keywords
Categories; buyer categories; gatekeeping; gallerists; market intermediaries; strategic placement; artistic consecration; punishment; duty of care assessments; value construction

【Speaker】
  Erica Coslor
 Department of Management and Marketing, University of Melbourne, Australia

Brett Crawford
 Department of Technology Leadership & Innovation, Purdue University, USA

Andrew Leyshon
 School of Geography, University of Nottingham, UK

【Language】

【Eligible Person】

GSM students, faculty members and staff at Kyoto University.

【Venue】
  Sogo Kenkyu Building No.2, 3rd Floor, Case Study Room

【LeadingPerson】
  Associate Professor Yutaka Yamauchi